Hoe eet je een kreeft?

Elegant een kreeft eten, hoe begin je en hoe eindig je daar best aan? Sprieten, scharen en een staart. Zijn die allemaal eetbaar? Hier krijg je wat uitleg over het kiezen en het kraken van de perfecte kreeft.

Kiezen

Alles begint bij het kiezen van de juiste kreeft. Als je de kans krijgt om zelf je kreeft te kiezen ga dan altijd voor de meest levendige met helder ogen. Zie je een kreeft met een langere staart? Dat is waarschijnlijk een vrouwtje, dat betekent meer staartvlees.
Een jonge kreeft is zacht en makkelijker om te kraken, een volgroeide kreeft heeft meer vlees en meer smaak. Aan jou de keuze!

Kies voor de juiste hulpmiddelen. Bind eerst een kreeftenservet voor, de kans is zeer groot dat er een stukje kreeft op je witte blouse beland. De kreeftentang gebruik je voor het kraken van de scharen en de kreeftentang om kreeftenvlees uit de poten te schrapen. Vaak krijg je ook een bakje lauw water met citroen voor frisse handen na het kreeftenkraken.

Eten

Je begint bij de dunne poten, die draai je heel gemakkelijk van het lijfje. Niet echt volgens de etiquette maar het is heerlijk om het vlees uit de pootjes te zuigen. De scharen draai je van het lijf, de kleine schaar breek je van de grote af. Kraak met je kreeftentang de scharen. Duw en schraap het vlees er met de vork uit.
Pak de kreeft met één hand beet en draai de achterkant er met je andere hand af. Snijd de bovenkant over de lengte open en smul van het staartvlees.

Achter de kop zit soms nog wat vlees. Hier zit ook de kreeftenlever, die ziet eruit als een zwarte pasta en wordt vaak geserveerd als verfijnde delicatesse. Mogelijk kom je ook rood kreeftenkaviaar tegen, of je dit allemaal even lekker vindt moet je zelf ontdekken.

TIP: Heeft het vlees een gelige kleur? Vermijd dit! Het vlees van een kreeft blijft niet lang vers en krijgt een gelige kleur als het bederft. Hoe roder

Koop hier je cadeaubon!

LET'S GET SOCIAL

Contact

Gastrobar ’t Genoegen
Raamstraat 3/Zuivelmarkt 8
3500 Hasselt

koekenhoreca@outlook.com
011/22 57 03

Openingsuren